Ontstaansgeschiedenis van Stichting Muziek voor iedereen
Het idee voor het oprichten van stichting ’Muziek Voor iedereen’ begon met een gesprek tussen Sonja L van der Flier-Morgenland, Maria Moreno en Tjebbe Borggreve na afloop van een optreden van bandsessies (zie ook bandsessies.nl en Spotify) in het Zuiderpark Theater te Den Haag op een warme zomeravond in 2017.
Bandsessies (onderdeel van het dagbestedingsaanbod van stichting Anton Constandse in Den Haag; een muziekproject met mensen met een psychiatrische achtergrond) had net een concert met nummers van hun tweede album (met eigen geschreven nummers) gegeven. Sonja was onder de indruk van de kwaliteit van de muziek van bandsessies. Ze is zelf een muzikant met een psychiatrische achtergrond en had door dat bandsessies een uniek project is dat door intensieve begeleiding muziek maken met kwetsbare mensen naar een hoger niveau trekt door gebruik te maken van professionele en semiprofessionele bandcoaches. Zij wou zelf ook graag in een band spelen en op deze manier muzikaal begeleid en gecoacht worden!
Sonja woont in Leiden net als Maria Moreno en Tjebbe Borggreve. Sonja is bestuurslid van stichting ‘Zelfregie’ in leiden (stichting Zelfregie geeft kwetsbare mensen een ontmoetingsplaats en organiseert activiteiten. De stichting zelfregie wordt zelf gerund door kwetsbare mensen en staat daardoor heel dicht bij haar doelgroep!). Maria Moreno is maatschappelijk werker en heeft lang voor Stichting Anton Constandse gewerkt als ambulant begeleider en al jarenlang enthousiast supporter van de bandsessies. Zij heeft van dichtbij meegemaakt wat voor een positief effect muziek maken heeft op kwetsbare mensen. Tjebbe borggreve is bandcoach bij bandsessies (samen met Martin Pakvis en Martijn Schaepman), en mede-eigenaar van en docent bij Popschool Leiden. In hun gesprek kwamen ze tot de conclusie dat een vergelijkbaar project als bandsessies jammer genoeg bijna nergens bestaat en dus ook niet in Leiden.
Na veel verdere gesprekken tussen en genetwerk van Sonja en Tjebbe kreeg stichting zelfregie 3000 euro subsidie van gemeente leiden om een muziekproject te beginnen. Ver volgens kreeg stichting zelfregie ook nog een aanzienlijke geldprijs, naar eigen inzicht te besteden, voor een van hun activiteiten (het mindfull wandelen met ezels) en dat betekende dat er een pilot van start kon: ‘De leidse Popsessies’ kon beginnen in januari 2019. Vanaf het begin was duidelijk dat er een aparte stichting nodig zou zijn ‘Muziek voor iedereen’ begon vorm te krijgen. In maart 2019 richt Maria samen met Sonja en derde bestuurslid Kor Elzenga (die het project van dichtbij meemaakt op de popschool en direct enthousiast was) de Stichting Muziek voor iedereen op.
Popschool Leiden stelt zijn bandruimte met instrumenten beschikbaar als oefenruimte en er werden drie bands opgericht die wekelijks een uur gingen repeteren. Popschool leiden levert de muzikale en andere expertise (Tjebbe Borggreve heeft 25 jaar ervaring in de psychiatrie en ruim 15 jaar als bandcoach bij bandsessies) en de deelnemers worden doorverwezen door erkende hulpverleners of door stichting zelfregie. Bij elke bandles zijn altijd drie bandcoaches/ docenten (alle drie multi-instrumentalist) van popschool Leiden aanwezig (dezelfde opzet als bij bandsessies, een bewezen succesformule), die zelf naar gelang ook meespelen.
Wat hebben dit jaar bereikt?
In het eerste halfjaar heeft popschool Leiden onder de naam ’De Leidse Popsessies’ met een tiental deelnemers, verdeeld over drie bands die elk een uur repeteren, repertoire opgebouwd bestaande uit nummers die de deelnemers willen spelen. Daarnaast is er twee keer opgetreden, een keer in ‘Het huis van de buurt’ in de Leidse wijk de Kooi, waar ook diverse bands van het muziektherapieproject van de GGZ-instelling Rivierduinen optraden. Het tweede optreden vond plaats tijdens een leerlingenuitvoering van Popschool Leiden, dat laatste optreden was op een buiten locatie bij mooi weer. De deelnemers waren zeer enthousiast over beide optredens en zijn elke maandag op de Popschool te vinden om te oefenen.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Stichting ‘Muziek voor Iedereen’ is geboren uit een samen te werken met stichting zelfregie maar wij willen verder. We zijn druk bezig met het aanschrijven van fondsen die het geld moeten genereren voor het uitbreiden van onze activiteiten. Niet alleen wil ‘Muziek Voor Iedereen’ meer uren bandles mogelijk maken, maar ook privéles gaan geven aan kwetsbare mensen door de drempel voor hun zo laag mogelijk te leggen. De bandlessen en privélessen gaan vanaf januari 2020 € 15,- per deelnemer per maand kosten, wat de Stichting Muziek voor iedereen gaat aanvullen. Voor beide activiteiten is al een wachtlijst!
Voor de bandcoaches die nog weinig ervaring in het werken met kwetsbare mensen hebben, ligt er een cursus ziektebeelden in het verschiet, om zo de expertise te vergroten.
En verder? Zoveel mogelijk mooie en goede muziek maken met mensen die wat te vertellen hebben en die daar nu de kans daarvoor krijgen, door middel van optredens en op den duur ook een CD of liever nog een elpee uitbrengen met hun eigen muziek!